Blog Kalknagels Schimmelnagels

Kalknagels en schimmelnagels: oorzaken, symptomen en behandelingen

Inleiding

Bent u bekend met de hinder die kalknagels en schimmelnagels kunnen veroorzaken? Deze veelvoorkomende nagelaandoeningen, die het resultaat zijn van een schimmelinfectie aan de nagel, manifesteren zich door symptomen zoals verkleuring en verdikking van de nagel. Wanneer u te maken krijgt met kalknagel symptomen, is het zaak om tijdig de juiste kalknagels behandeling te starten. Zelfs een beginnende kalknagel vereist aandacht om verdere infectie en complicaties te voorkomen. Leer meer over de oorzaken, identificatie en de diverse behandelmogelijkheden om deze ongemakkelijke aandoening tegen te gaan.

Table of Contents

Belangrijke Aandachtspunten

 • Herken de signalen van een beginnende kalknagel.
 • Behandelingen variëren afhankelijk van het stadium van de schimmelnagel.
 • Voet- en nagelhygiëne speelt een cruciale rol bij preventie.
 • Natuurlijke middelen kunnen een schimmelinfectie nagel aanpakken in de beginfase.
 • Professionele producten bieden vaak een krachtigere oplossing.
 • Begrijp hoe kalknagel symptomen zich ontwikkelen.
 • Preventieve maatregelen kunnen herinfectie vermijden.

Wat Zijn Kalknagels en Hoe Herken Je Ze?

Kalknagels, beter bekend als schimmelnagels, zijn een veelvoorkomende aandoening die u kunt herkennen aan verschillende symptomen. Als u zich afvraagt “wat is een kalknagel?” of “hoe krijg je kalknagels?” zult u ontdekken dat het antwoord verweven is met de uiterlijke kenmerken en ontstaanswijzen van deze nagelinfectie.

Definitie en Synoniemen: Kalknagel als Schimmelnagel

Een kalknagel ontstaat wanneer een schimmel onder het oppervlak van de nagel begint te groeien, wat resulteert in een kalknagel teen of vinger. De medische benaming voor deze aandoening is “onychomycose”. Schimmelnagels worden niet alleen gekenmerkt door een verandering in kleur, maar vaak ook door een verdikte nagelstructuur, soms gepaard met een onaangename geur.

Uiterlijke Kenmerken van Kalknagels

Een dikke kalknagel of een kalknagel wit van kleur zijn beide tekenen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een schimmelinfectie. Normaal gesproken is de nagel glad en transparant, maar bij aangetaste nagels ziet men vaak een dof en broos oppervlak, wat het resultaat is van de schimmel die de structuur van de nagel aantast.

Herkennen van een Beginnende Kalknagel

Het herkennen van hoe kalknagels ontstaan en de symptomen in een vroeg stadium is cruciaal voor het voorkomen van verdere verspreiding. Let op subtiele tekenen zoals kleine witte vlekjes of een lichte verkleuring. Als u deze symptomen opmerkt, is het raadzaam om niet te wachten en de kalknagel vroegtijdig te behandelen.

OmschrijvingVisuele KenmerkenAanbeveling
Beginnende kalknagelKleine witte vlekjes, lichte verkleuringZoek vroegtijdig behandeling
Ontwikkelde kalknagelGeelachtige of witte verdikkingProfessionele diagnose noodzakelijk
Geavanceerde kalknagelBroos, dik, mogelijk met geurOverweeg medicamenteuze behandeling

Uiterlijke Kenmerken SchimmelnagelUiterlijke-Kenmerken-Kalknagel


Oorzaken van Kalknagels en Schimmelnagels

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe ontstaat een kalknagel en wat de kalknagel oorzaak precies is? De oorzaak kalknagels ligt bij schimmelinfecties die gedijen in warme, vochtige omgevingen. Plaatsen zoals openbare douches, sauna’s, zwembaden en kleedkamers zijn ideale broedplaatsen voor deze schimmels. Hieronder verkennen we de verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van deze hardnekkige aandoening.

 • Warm en vochtig klimaat
 • Strak en slecht ventilerend schoeisel
 • Gedeelde oppervlakten waar schimmels makkelijk overdragen
 • Persoonlijke hygiëne en frequente blootstelling van de nagels aan water
 • Kleine verwondingen aan de nagel of de huid eromheen
 • Verzwakt immuunsysteem dat de kans op infecties verhoogt

Niet alleen vragen mensen hoe kom je aan kalknagels, maar ook hoe ontstaat kalknagel precies? Dit begint bij de ongemerkte overdracht van schimmelsporen. Deze kunnen overleven op de huid of binnenin de nagelbedden, alleen wachtend op de juiste omstandigheden om zich te ontwikkelen tot een volledige infectie.

OorzaakWaarom het bijdraagt aan kalknagels
VochtSchimmels gedijen in vochtige omgevingen.
WarmteWarmte versnelt de groei en verspreiding van schimmels.
Beschadigde nagelEen beschadigde nagel is kwetsbaarder voor infecties.
Gedeelde ruimtesUltieme plek voor schimmels om van persoon op persoon over te springen.
SchoeiselOndeugdelijk schoeisel houdt vocht vast en creëert een broeinest voor schimmels.

De kennis over kalknagels oorzaak is cruciaal voor het beheersen en voorkomen van toekomstige uitbraken. Wanneer u de omstandigheden begrijpt die bijdragen aan de ontwikkeling van deze infecties, kunt u passende maatregelen treffen om uw voeten gezond te houden.

Symptomen en Gevolgen van Schimmelinfectie aan Nagels

Als u merkt dat uw nagels ongewone tekenen beginnen te vertonen, is het belangrijk om te weten of dit wijst op een kalknagel beginstadium. Herkennen van de symptomen kan essentieel zijn voor een tijdige en effectieve behandeling.

Verschillende Stadia: Beginstadium tot Extreme Kalknagels

In het beginstadium kan een kalknagel subtiel zijn met kleine verkleuring en mogelijk een lichte verdikking van de nagel. Naarmate de schimmelinfectie zich ontwikkelt, kunnen nagels verder verkleuren, dikker worden en zelfs pijnlijk aanvoelen. Een dikke kalknagel is vaak een teken dat de infectie in een gevorderd stadium is.

Kalknagel Complicaties: Pijn en Ontstekingen

Een pijnlijke kalknagel is meer dan een cosmetisch probleem; het kan serieuze complicaties met zich meebrengen. Pijn en ongemak kunnen activiteiten zoals wandelen of lang staan bemoeilijken, en in ernstige gevallen kunnen ontstekingen optreden wat de algemene voetgezondheid aantast.

Is Een Kalknagel Besmettelijk?

Veel mensen vragen zich af: “zijn kalknagels besmettelijk?” Het antwoord is ja, ze kunnen zich via direct contact of gemeenschappelijke ruimtes verspreiden. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om verspreiding te voorkomen, vooral in vochtige omgevingen zoals zwembaden en douches.

De symptomen kalknagel kenmerken zich door progressieve veranderingen aan de nagel en kunnen van persoon tot persoon overgaan. Door te letten op eerste tekenen van een kalknagel en geschikte hygiënische praktijken aan te houden, kunt u de kans op complicaties en verspreiding verminderen.

Thuisbehandelingen Tegen Kalknagels

Op zoek naar een effectieve behandeling tegen schimmelnagel? Het kan soms overweldigend zijn met alle opties die beschikbaar zijn. Drie populaire keuzes die vaak aanbevolen worden, zijn kalknagel olie en schimmelnagel sprays en cremes. Deze 2 producten hebben beide antischimmel eigenschappen die nuttig zijn in de bestrijding van een infectie.

Een ander natuurlijk product dat helpt bij de bestrijding van Kalknagels is Fungi Clear. De basis van dit product is Manuka olie, een krachtig ingredient met anti-schimmel, anti-bacteriële, en anti-virale eigenschappen die grondig zijn gedocumenteerd door de wetenschap. 

Kalknagel productenVoordelenGebruikswijze
HFL Solution Spray Ondersteunt herstel van verkleurde en brokkelige nagels. Geschikt voor gebruik op de nagel, huid en schoenen.
Bevat geen medicamenten, hormonen of antibiotica. Bevat Sodium Benzoate als werkzame stof tegen micro-organismen.
Droog de voeten. Vijl de nagel tot de natuurlijke dikte of laat dit doen door een pedicure. Spray uw nagels tweemaal daags. Behandel uw schoenen ook 2x per week.
Orthofex Myko-Ex Tinctuur / Kalknagel OlieNatuurproduct met ingrediënten als Propolis, Tea tree olie, Citroen olie, Calendula olie, Amandel olie en Oregano olie. Versterkt de nagels. Geschikt voor langdurig gebruik op gevoelige huid.Droog de voeten. Vijl 1x per week de nagel tot natuurlijke dikte. Breng 2x per dag 1 druppel aan. Laat de tinctuur intrekken. 
De nagel verkleurd door dit product.
FunghiClear Anti-SchimmelsprayNatuurlijk en samengesteld uit Manuka-, basilicum-, pepermunt-, en lavendelolie. Klinisch bewezen effectiviteit. Ook geschikt voor in de schoenen.Droog de voeten. Breng 2x per dag aan op de nagels en/of voeten. 2x per week in de schoenen. Minimaal 3-4 maanden volhouden.
Puur Vera Voetschimmel CrèmeHydraterende crème. Bevat Tolnaftaat, effectief tegen voetschimmel, eczeem en ringworm.  Aangezien Tolnaftaat in Nederland niet gebruikt wordt in anti-schimmel crèmes zijn mensen hier nog niet resistent voor!Droog de voeten. Breng de crème 2x per dag aan op de nagels en/of voeten en even inmasseren.

Behandelingen en Medisch Advies

Bij het bestrijden van kalknagels is het soms noodzakelijk om over te gaan op professionele kalknagelremedies. Deze producten bevatten doorgaans krachtige ingrediënten die de schimmelnagels grondig te lijf gaan. Voordat u zelf begint met een kalk nagel behandeling, is het raadzaam om medisch advies over schimmelnagels in te winnen om te verzekeren dat de behandeling geschikt is voor uw specifieke situatie. 

HFL Solution Spray en de Werkzame Bestanddelen

Een van de aanbevolen producten voor de behandeling van kalknagels is de HFL Solution Spray. Deze spray bevat actieve componenten zoals Sodium Benzoate en D-Limonene, die bekend staan om hun antischimmelwerking. De funghiclear anti-schimmel spray fungeert als een alternatief met vergelijkbare effectiviteit maar dan puur natuurlijk.

De Rol van Nagelolie en Voetschimmel Behandelingen

Nagelolie, zoals dadi’ oil nagelolie, speelt een cruciale rol bij het verzorgen en versterken van de nagels. Niet alleen biedt het ondersteuning bij het herstelproces, het zorgt ook voor hydratatie en kan preventief werken tegen nieuwe schimmelinfecties. Dagelijks aanbrengen van de olie ondersteund de behandeling tegen Kalknagels.

De Toepassing van Tea Tree Olie Bij Schimmelnagels

Tea tree olie staat bekend om zijn antischimmelwerking en wordt veelvuldig toegepast als een natuurlijke methode om schimmelnagels te behandelen. De olie, die gewonnen wordt uit de bladeren van de Melaleuca alternifolia, een boom die oorspronkelijk uit Australië komt, bevat componenten die krachtige antiseptische en antifungale eigenschappen hebben. Deze maken tea tree olie voor kalknagels een populair en toegankelijk middel.

Als u lijdt aan een schimmelnagel tea tree olie toepassing kan een verschil maken. De procedure voor het aanbrengen van tea tree oil kalknagel behandeling is eenvoudig, maar vereist consistentie. Het wordt aanbevolen de olie dagelijks, bij voorkeur tweemaal per dag, op de aangetaste nagel aan te brengen na elke wasbeurt. Gebruik een wattenstaafje of een klein kwastje om de tea tree olie zorgvuldig op de schimmelnagel aan te brengen, zodat de olie diep in de nagelbedden kan doordringen waar de schimmel het meest actief is.

Orthofex Myko-Ex Tinctuur is een product op basis van deze Tea Tree Oil en helpt effectief tegen kalknagels / schimmelnagels. Het natuurlijke product is speciaal ontwikkeld om deze nagelproblemen aan te pakken. Dankzij de handige pipetfles kun je de tinctuur eenvoudig aanbrengen op de aangetaste nagels, waardoor het een gemakkelijke oplossing is voor dagelijks gebruik. Het natuurlijke karakter van het product ondersteunt de nagels en helpt om schimmelgroei tegen te gaan, wat bijdraagt aan gezonde en sterke nagels.

Voor het beste resultaat met tea tree kalknagel behandeling is het van belang de nagels kort en schoon te houden en de olie consequent aan te brengen tot de geïnfecteerde nagel volledig is uitgegroeid. Dit proces kan weken tot maanden duren, afhankelijk van de ernst van de schimmelinfectie en de groeisnelheid van uw nagel. Gedurende deze tijd is het van belang geen nagellak te dragen, omdat dit de effectiviteit van de behandeling kan verminderen. Daarnaast kan strakke schoeisel dat de voeten niet laat ademen bijdragen aan een vochtig klimaat waarin schimmelnagels floreren.

Gebruikers van tea tree olie moeten zich bewust zijn dat, hoewel tea tree olie over het algemeen als veilig wordt beschouwd, sommige mensen een allergische reactie kunnen ervaren. Het is aan te raden om voor de eerste toepassing een kleine hoeveelheid op de huid te testen om mogelijke allergische reacties te voorkomen.

Laat u zich echter niet ontmoedigen als u geen directe verbetering ziet; het afsterven van schimmelnagel met tea tree olie kan tijd vergen en de volharding loont vaak in de vorm van gezonde, schimmelvrije nagels.

Als de schimmelnagel na enkele maanden van thuisbehandeling met tea tree olie niet verbetert, of als u last hebt van recidiverende infecties, zoek dan medisch advies: een professional kan u mogelijk alternatieve of aanvullende behandelopties bieden.

Preventie en Hygiëne: Hoe Voorkom Je Kalknagels?

Kalknagels kunnen een hardnekkig probleem vormen, maar met een aantal preventieve maatregelen kunt u de kans op een schimmelinfectie aanzienlijk verlagen. Een essentieel onderdeel van preventie is hygiëne voeten. Dit betekent dat u regelmatig uw voeten moet wassen en goed afdrogen, vooral tussen de tenen, waar vocht schimmels kan helpen gedijen.

Tips voor Voetverzorging en Hygiëne

 • Was uw voeten dagelijks met lauwwarm water en droog ze zorgvuldig. Liefst zonder zeep.
 • Gebruik anti-besmetting voetpoeder of spray om vocht te beheersen.
 • Wissel dagelijks van hygiënische sokken en zorg dat deze van een ademend materiaal zijn gemaakt.
 • Volg consistente voetverzorgingstips, zoals het recht knippen van teennagels en niet te kort.

Het Belang van Schoenen en Sokken Keuze

Het dragen van goede schoenen is een ander belangrijk aspect van preventie. Schoenen die niet goed passen of onvoldoende ventileren, kunnen de groei van schimmels faciliteren. Kies voor schoeisel dat uw voeten laat ademen en vocht afvoert. Bijvoorbeeld, kiezen voor schoenen gemaakt van natuurlijke materialen kan de verspreiding voorkomen van een schimmelinfectie.

Voorkomen van Herbesmetting en Verspreiding

Naast persoonlijke hygiëne is het van cruciaal belang om herbesmetting en de verspreiding van kalknagels te voorkomen. Dit betekent bijvoorbeeld altijd slippers te dragen in openbare douches, kleedkamers en rond zwembaden. Het schoonhouden en regelmatig desinfecteren van uw badkamervloer en douchemat kan ook helpen bij preventie kalknagels. Vergeet ook niet om alle schoenen te behandelen die gedragen worden.

Conclusie

In uw strijd tegen kalknagels is het belangrijk om een goed overzicht van behandelingsmogelijkheden te hebben. De keuze voor de juiste behandeling is cruciaal en moet passen bij uw situatie en de ernst van de symptomen. Zowel huismiddeltjes als professionele behandelingen kunnen helpen in de strijd tegen schimmelnagels. Uw inspanningen laten zien dat u om uw gezondheid geeft.

De informatie in deze gids biedt u hulpmiddelen om de juiste keuzes te maken. Het begrijpen van kalknagels is de eerste stap naar een succesvolle behandeling. Met de juiste aanpak kunt u niet alleen de huidige infectie behandelen, maar ook voorkomen dat nieuwe infecties ontstaan. Het blijft belangrijk om consistente preventieve maatregelen te nemen om uw nagels gezond te houden.

Tot slot, vergeet niet het advies van een medisch specialist. Zij kunnen een behandelplan op maat maken, afgestemd op uw situatie, en zo de schimmelnagels effectief aanpakken. Wacht niet te lang met handelen; hoe eerder u begint, hoe beter de resultaten kunnen zijn.

Veelgestelde vragen:

Wat is een kalknagel en hoe wordt het ook wel genoemd?

Een kalknagel, ook wel een schimmelnagel genoemd, is een nagelaandoening veroorzaakt door een schimmelinfectie. Deze infectie zorgt voor verkleurde, verdikte en soms brokkelige nagels.

Hoe herken je een beginnende kalknagel en welke tekenen zijn er?

Een beginnende kalknagel herkent u vaak aan kleine witte vlekjes of een lichte verkleuring op de nagel. Naarmate de infectie vordert, kan de nagel dikker worden en een gelige, bruine of zelfs zwarte kleur krijgen.

Wat zijn de voornaamste oorzaken van kalknagels en schimmelnagels?

De voornaamste oorzaak is een schimmelinfectie die vaak in warme, vochtige omgevingen ontstaat. Openbare douches, zwembaden en kleedkamers zijn plekken waar de schimmel zich gemakkelijk kan verspreiden.

Zijn kalknagels pijnlijk en besmettelijk?

Kalknagels kunnen pijnlijk worden en ontstekingen veroorzaken, vooral als ze ver gevorderd zijn. Ze zijn besmettelijk en kunnen makkelijk worden overgedragen in gemeenschappelijke ruimtes of via direct contact.

Welke thuisbehandelingen zijn er beschikbaar voor kalknagels?

Thuisbehandelingen zoals het aanbrengen van tea tree olie of azijn kunnen de schimmelgroei remmen. Deze middelen kunnen vooral in het beginstadium nuttig zijn, maar het is raadzaam om eerst advies in te winnen bij een specialist.

Welke professionele behandelingen worden aanbevolen voor kalknagels en schimmelnagels?

Professionele behandelingen zoals HFL Solution SprayOrthofex Myko-EX tinctuur en FungiClear zijn effectief. Deze producten bevatten werkzame stoffen die de schimmel bestrijden en de nagel verzorgen.

Hoe kan tea tree olie worden toegepast bij de behandeling van schimmelnagels?

Tea tree olie, bekend om zijn antischimmelwerking, kan tweemaal daags op de aangetaste nagel worden aangebracht en moet onderdeel zijn van een langdurige behandeling tot de nagel volledig is uitgegroeid. Wij hebben goede ervaring met Orthofex Myko-EX tinctuur.

Hoe kan je kalknagels voorkomen en welke maatregelen zijn belangrijk voor hygiëne?

Preventie van kalknagels begint bij het handhaven van een goede voethygiëne, zoals regelmatig wassen, drooghouden van de voeten, en het dragen van ademende schoenen en katoenen sokken. In openbare ruimtes is het dragen van slippers aan te bevelen om besmetting te voorkomen.

Bron Links

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Ontvang een gratis voetvijl ter waarde van € 5,95 bij bestellingen vanaf € 45,00!!!

Voetvijl in de vorm van een voet