Blog over Voetschimmel

Hoe behandel je Voetschimmel: Effectieve Tips & Producten

Voetschimmel is een veelvoorkomende aandoening die ontstaat door schimmelinfecties. Het kan leiden tot vervelende symptomen zoals jeuk, branderigheid, en roodheid tussen de tenen. Voorkomen is beter dan genezen, maar als je al last hebt van voetschimmel, is het belangrijk om het op tijd te behandelen. Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om voetschimmel te behandelen en te voorkomen. In dit artikel geven we je handige tips en producten om voetschimmel te behandelen.

Inhoudsopgave

 

1. Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door schimmelinfecties. De schimmel groeit goed in warme en vochtige omstandigheden, zoals in schoenen en sokken. Het komt vaak voor tussen de tenen en op de voetzool. Voetschimmel kan worden overgedragen van persoon op persoon, bijvoorbeeld in kleedkamers en zwembaden.

2. Hoe krijg je voetschimmel?

Je kunt voetschimmel oplopen door direct contact met de schimmel, bijvoorbeeld door het dragen van besmette schoenen of sokken. Ook kan het ontstaan door vochtige en warme omstandigheden. Mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaarder voor voetschimmel.

3. Soorten voetschimmel

Er zijn verschillende soorten voetschimmel. De meest voorkomende zijn:

 • Tinea pedis: dit is de meest voorkomende vorm van voetschimmel en ontstaat vaak tussen de tenen.
 • Tinea unguium: dit is een schimmelinfectie van de nagel en komt vaak voor bij de teennagels.
 • Tinea manuum: dit is een schimmelinfectie op de handen.

4. Symptomen van voetschimmel

Voetschimmel kan leiden tot vervelende symptomen zoals:

 • Jeuk tussen de tenen
 • Brandende en pijnlijke voeten
 • Rode huid en schilfers
 • Blaren en kloven
 • Slechte geur van de voeten
 • Blaasjes die indrogen tot een bruine korstje

5. Wat te doen bij voetschimmel?

Als je last hebt van voetschimmel, is het belangrijk om het op tijd te behandelen. Je kunt zelf verschillende maatregelen nemen om voetschimmel te verminderen, zoals:

 • Houd de voeten droog en schoon: Was de voeten dagelijks en droog ze goed af, vooral tussen de tenen. Gebruik hiervoor een schone handdoek en wissel deze regelmatig.
 • Draag goed ventilerende schoenen: Zorg ervoor dat de schoenen goed ventileren en dat je ze niet te lang achter elkaar draagt. Wissel regelmatig van schoenen en laat ze goed drogen voordat je ze weer aantrekt.
 • Gebruik geen synthetische sokken: Synthetische sokken houden vocht vast, wat schimmelgroei kan bevorderen. Draag liever katoenen of wollen sokken.
 • Vermijd blote voeten in openbare ruimtes: Draag slippers in kleedkamers, sauna’s en zwembaden om te voorkomen dat je besmet raakt.

Als deze maatregelen niet helpen, kun je producten tegen voetschimmel gebruiken.

6. Producten tegen voetschimmel

Naast de bovengenoemde tips zijn er ook verschillende producten tegen voetschimmel verkrijgbaar. Hieronder hebben we een aantal producten op een rij gezet:

6.1 HFL Solution Spray

De HFL Solution Spray is een effectief middel tegen voetschimmel. De spray bevat onder andere Tea Tree-olie en de werkzame stof Sodium Benzoate, dat bekend staat om zijn schimmelwerende eigenschappen. Het middel is makkelijk aan te brengen en wordt snel opgenomen door de huid. Je hoeft de nagel alleen maar in te sprayen.

6.2 FunghiClear

FunghiClear is een natuurlijk middel tegen voetschimmel. Naast Manuka-olie zit er in FunghiClear ook Basilicum-olie. Deze heeft een unieke eigenschap dat het helpt om de Manuka-olie door de nagelplaat heen te transporteren naar de plaats waar de schimmel zich echt bevindt. De Pepermuntolie zorgt voor een verkoelend en anti-kriebeleffect. Tot slot geeft de Lavendelolie het product een aangename geur. 

6.3 Orthofex Myko-EX® Voet, Sok en Schoen Spray

De Orthofex Myko-EX® Voet, Sok en Schoen Spray is een effectief middel tegen voetschimmel. Het middel bevat onder andere Tea Tree-olie, dat bekend staat om zijn schimmelwerende eigenschappen. De spray kan worden gebruikt op de huid, in schoenen en sokken om voetschimmel te voorkomen en te behandelen.

7. Tips om voetschimmel te voorkomen

Om voetschimmel te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen:

 • Gebruik een product tegen voetschimmel, zoals de HFL Solution Spray of de FunghiClear.
 • Houd de voeten droog en schoon.
 • Draag goed ventilerende schoenen en katoenen of wollen sokken. 
 • Vermijd blote voeten in openbare ruimtes, draag badslippers.

8. Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je last hebt van voetschimmel die niet verbetert met zelfzorgmiddelen of als de schimmel zich verspreidt naar andere delen van het lichaam, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Ook als je diabetes hebt, is het belangrijk om bij voetschimmel de huisarts te raadplegen.

9. Conclusie

Voetschimmel is een veelvoorkomende aandoening die vervelende symptomen kan veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke middelen en producten tegen voetschimmel verkrijgbaar die effectief zijn bij de behandeling van voetschimmel. Door goede hygiëne te handhaven en de juiste maatregelen te nemen, kun je voetschimmel voorkomen.

10. FAQ

Wat is voetschimmel?
Voetschimmel is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door schimmelinfecties.

Hoe krijg je voetschimmel?
Je kunt voetschimmel oplopen door direct contact met de schimmel, bijvoorbeeld door het dragen van besmette schoenen of sokken. Ook kan het ontstaan door vochtige en warme omstandigheden.

Wat zijn de symptomen van voetschimmel?
Symptomen van voetschimmel zijn onder andere jeuk, brandende en pijnlijke voeten, rode huid en schilfers.

Wat kun je doen bij voetschimmel?
Je kunt verschillende maatregelen nemen om voetschimmel te verminderen, zoals goede hygiëne, het dragen van goed ventilerende schoenen en het gebruik van producten tegen voetschimmel.

Wanneer moet je naar de huisarts?
Als je last hebt van voetschimmel die niet verbetert met zelfzorgmiddelen of als de schimmel zich verspreidt naar andere delen van het lichaam, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Ook als je diabetes hebt, is het belangrijk om bij voetschimmel dehuisarts te raadplegen.

Wat zijn natuurlijke middelen tegen voetschimmel?
Natuurlijke middelen tegen voetschimmel zijn onder andere tea tree olie, appelazijn, knoflook en kokosolie.

Welke producten zijn effectief tegen voetschimmel?
Effectieve producten tegen voetschimmel zijn onder andere de HFL Solution Spray, FunghiClear en de Orthofex Myko-EX® Voet, Sok en Schoen Spray.

Hoe kun je voetschimmel voorkomen?
Je kunt voetschimmel voorkomen door goede hygiëne te handhaven, goed ventilerende schoenen en katoenen of wollen sokken te dragen, blote voeten in openbare ruimtes te vermijden en regelmatig van schoenen en sokken te wisselen.

Wat zijn de risicofactoren voor voetschimmel?
Risicofactoren voor voetschimmel zijn onder andere het dragen van synthetische sokken, verminderde weerstand, vochtige en warme omstandigheden, diabetes en direct contact met besmette oppervlakken.

Kun je voetschimmel behandelen met natuurlijke middelen?
Ja, natuurlijke middelen zoals tea tree olie, appelazijn, knoflook en kokosolie kunnen effectief zijn bij de behandeling van voetschimmel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen